portraits

Portretten

Portretten in houtsnedes, zeefdrukken en verf. Er is een serie gemaakt van mediavrouwen en recent van klimaat-activisten en klimaatvluchtelingen

Judith Osborn

Heleen van Royen

Mies Bouwman

"Elganan toont op deze tentoonstelling {100 jaar mediavrouwen} linosneden en zeefdrukken van iconische vrouwen uit de mediageschiedenis. Ze begon met de grote vrouwen uit de televisiewereld zoals Mies Bouwman, Sonja Barend, Ellen Blazer en Linda de Mol. Voor de kunstenaar is het van belang dat zij een klik heeft met de vrouwen die zij afbeeldt. Een vrouw als Judith Osborn heeft bijvoorbeeld een krachtig rauw randje. Door haar karakteristieke gezicht is zij perfect om uit te beelden in een linosnede waarin in een aantal basislijnen een gezicht gecreëerd wordt. Deze techniek is schatplichtig aan de houtsnede. Met die techniek heeft Elganan ook ervaring. In 1999 maakte zij een serie houtsneden van anonieme vrouwen met als thema “Kracht.” De huidige afbeeldingen van de mediavrouwen borduren in feite voort op deze eerdere reeks vrouwenportretten.

Naast linosneden heeft Elganan voor het mediavrouwen project ook zeefdrukken gemaakt. Hierbij maakt zij gebruik van de zeefdruk met sjabloon en niet van de fotografische zeefdruk zoals bijvoorbeeld bij Andy Warhol het geval was. Haar zeefdrukken worden in het zwart afgedrukt op linnen of jute. Hierdoor ontstaan harde gestileerde vormen die een mooi contrast scheppen met de meer genuanceerde vormen van de linosnede. In sommige gevallen combineert Elganan de zeefdruk met borduurwerk waardoor ook het contrast tussen de scherpe harde vorm en het zachte vloeiende borduurwerk ontstaat." Diana Kostman, kunsthistorica.

Portretten

Vivienne Westwood

William Rutten

Ramses Shaffy en liesbeth List

Ook een portret laten maken?

Let us Connect